Logo SDH Křešice

SDH Křešice

Nádražní 161
411 48 Křešice u Litoměřic
E-mail: hasici@sdhkresice.cz
http://www.sdhkresice.cz/

Povodňové zpravodajství

Evakuace obce2. 6. 2013 v 19.35:24
~

Povodně 2013 od 1. června

Začátkem června 2013 vydatně pršelo. Dokonce tak, že plánovaný dětský den na sobotu 1. 6. jsme museli na poslední chvíli odložit. Hřiště u Labe bylo silně podmáčené a ani teplota nebyla ten víkend ideální. V sobotu večer začaly přicházet zprávy, že se rozvodňují toky na celém území Čech. Další děj jsme přinášeli v povodňovém zpravodajství. Jak celá situace dopadla a jaké měla následky se dočtete v shrnutí jednotlivých dní níže a detailní zprávy přímo z Křešic minutě po minutě, jak jsme Vám je v našem exkluzivním zpravodajství přinášeli, vždy v detailu dne.

Chtěli bychom poděkovat všem, kteří nám nebo naší obci pomohli jak finančně, tak materiálně nebo osobní účastí na uklízecích pracích. Během povodní na nás myslelo spoustu lidí a jejich vzkazy, ale i poděkování za pomoc jsme zveřejnili.

Hned, jak to bylo možné, byla připravena logistika pro humanitární pomoc. Všechny detaily kolem pomoci jsme opět nabídli občanům. Zároveň jsme připravili i mezinárodní vzkaz o pomoc na adrese http://flood2013.sdhkresice.cz/.

Videa, která byla natočena v průběhu povodní, jsme připravili do jednoho seznamu, kde jsou řazena od začátku povodní.

Otevřít tento seznam videí na Youtube.com.

Neděle, 2. června 2013

Ještě v sobotu večer byla situace celkem klidná a do hladiny, při které se staví zeď, zbývalo 120 cm. Bohužel přes noc se situace výrazně zhoršila. Hladina stoupla o 70 cm a další zvyšování hladiny se čekalo. Bylo rozhodnuto, že se zeď musí ihned postavit. O vážnosti situace svědčil fakt, že byly na stavbu povoláni dobrovolníci z obce i několik jednotek z okolí. Stavbu na Blatenském potoce dokonce prováděli potápěči.

Prognózy říkaly, že hladina vystoupá minimálně do výšky povodní z roku 2006. To byly zprávy zhruba ze třetí hodiny odpolední. Později zasedl v Litoměřicích povodňový štáb, kde jsme se dozvěděli, že tato hladina bude překročena o 80 cm. V sedm hodin večer už byl vyhlášen třetí povodňový stupeň aktivity. Celé odpoledne jsme ještě přečerpávali Blatenský potok zpět do Labe.

Na základě dostupných informací se občané musí evakuovat do 9. hodiny ranní. Chvíli na to se zastavilo přečerpávání vody z Blatenského potoka a obec se tak nechá postupně zatopit. V deset hodin večer bylo vidět, že se vzrůst hladiny zrychluje a evakuace byla přesunuta na 6.30 a následně za půl hodiny opět přesunuta už na druhou hodinu ranní. Tou dobou už nešel v obci plyn.

Pondělí, 3. června 2013

Vážení občané, hasiči, ale i pouzí diváci. Dnešek byl hektický a situace se často měnila. Tak si to shrňme.

Nedělní den jsme zakončili s postavenou zdí a akutní evakuací do dvou do rána. Vltava letěla vzhůru a vyhlídky nebyly příznivé. Dokonce bylo rozhodnuto, že dojde k řízenému (a tedy v mezích bezpečnému) zaplavení obce. Zeď byla nad Blatenským potokem rozebrána.

Ráno jsme zjistili, že se Labe stále drží. Vzrostlo, ale ne o tolik, kolik bylo předpovězeno. Dodejme, že šlo o fundovanou předpověď z protipovodňového štábu v Litoměřicích. Stále ale hrozilo zaplavení obce v průběhu dopoledne. Řeka stoupala a zprávy z jiných částí republiky byly podobného charakteru.

Obec byla po deváté hodině uzavřena pro vjezd vozidel. (Na silnicích byly zákazové značky.) Díky zdi ovšem byly všechny komunikace sjízdné. Občané se často vraceli do svých domovů provést dodatečné vyklízecí práce a podívat se na aktuální stav.

Před druhou hodinou odpoledne přišli pánové z Povodí Labe, pod které spadá místní protipovodňová zeď, a rozhodli, že Labe zřejmě nevystoupá, jak bylo předpovězeno a všechny síly mají být soustředěny na opětovné zachránění obce. Během odpoledne čerpalo 24 čerpadel prosakující vodu z Blatenského potoka zpět do Labe a zeď byla opět postavena na maximální výšku. Přicházely depeše, že se daří srážet hladinu potoka.

Později odpoledne se situace opět začala obracet a Labe nepříjemně stoupalo. Před sedmou opět Povodí rozhodlo: na základě stavu na Vltavě dojde k razantnímu zvýšení průtoku, a nemá tak cenu držet hladinu v krajní poloze, když s velkou pravděpodobností dojde k zaplavení. Pro informaci dodejme, že v Praze se tou dobou několikrát změnil termín omezení provozu metra a opravdu se zvýšil průtok Vltavy. Další pražské městské části byly evakuovány.

Přihlížející lidé byli vykázáni z nebezpečné zóny podél Labe a na místě zůstali jen hasiči. To bylo po sedmé hodině. Voda stále více prosakovala na silnici a občas protekla kanály. Od té doby se už nedá dělat nic jiného, než monitorovat situaci a čekat. Zatopení obce by mělo být samovolné a voda tak bude volně přetékat přes zeď v plné délce protipovodňové zdi.

Pozdě večer pak byla vypnuta elektřina a následně i pouliční osvětlení.

Úterý, 4. června 2013

Dnešek až tak roztěkaný nebyl, ale určitě nebyl snazší, než jiné dny. Pojďme si úterý shrnout.

Už ve dvě rány byl dosažen nejvyšší stupeň povodňové aktivity, a to stupeň extrémního ohrožení. Ve čtyři hodiny ráno Labe začalo přetékat protipovodňovou zeď a plnit obec vodou. V šest hodin byli svoláni všichni hasiči do akce, aby monitorovali stav. Tou dobou byla voda už u hasičské zbrojnice, asi 200 metrů od zdi. Voda stoupala tak rychle, že bylo nutné evakuovat zatím bezpečný obecní úřad a hasičskou zbrojnici. Obojí bylo přesunuto do Zahořan, které jsou na kopci. To nebylo ještě ani 9 hodin. Prázdné kontejnery od protipovodňového hrazení začaly plavat a dokonce dorazily až k budově obecního úřadu. Do 12 hodiny jsme měli naše zpravodajství živě na ČT24 a proběhl i telefonát s panem starostou obce Kovaříkem. Podle něj zůstalo ve svých domovech stále 70 lidí. Evakuovány jsou celé Křešice, třetina Třeboutic, Nučnice, Kolonie. Všehovšudy 950 až 1000 osob. Hasiči monitorují situaci na člunu a pomáhají se občanům dostat do svých domovů pro nezbytnosti (léky apod.).

Po poledni informoval premiér Nečas, že Vltava v Praze kulminuje. Během odpoledne se podařilo přivézt pracovníka ČEZu k trafostanici zásobující část Polep a tu odpojit. Výpadek trafostanice tak neohrozí Polepy. Stále byli evakuováni občané, kteří zůstali doma. Do některých domácností jsme se museli dostávat přes pootevřená okna, když už byly dveře zaplavené. Zároveň dorazil do obce redaktor ČT a měl několik živých vstupů.

Poslední zprávy mluvily o stavu metr pod hladinou z roku 2002. Očekávala se kulminace Labe kolem 950 cm, tou dobou bylo v Mělníce 930 cm a hladina kolísala kolem tohoto údaje.

Středa, 5. června 2013

Za uplynulou noc Labe stihlo opět nastoupat. Ráno byla hladina zhruba půl metru pod stavem oproti roku 2002 (podle vodočtu na domě v Nádražní ulici). Hladina je tak vysoko, že se dá dostat z Křešic do Nučnic na člunu. Fotbalové hřiště v Křešicích má schody na tribuně pod vodou.

Krátce po poledni jsme evakuovali dva občany z Polní ulice, kteří doposud neopustili svůj domov.

Aby měli občané možnost informovat se o stavu a řešení situace bylo zřízeno informační centrum. O vážnosti situace svědčí i množství reportáží a živých vstupů z obce. Dnes byla na člunu kamera ČT, před Událostmi odvysílali krátkou reportáž spolu s živým telefonátem starosty obce.

Čtvrtek, 6. června 2013

Dnešek přinesl první opravdu dobré zprávy. Labe dosáhlo svého maxima a ráno bylo vidět, že hladina klesla o zhruba 20 cm. Hladina klesala v průběhu celého dne. Večer byla už 40 cm pod dosaženým maximem. Celý den jsme monitorovali situaci. Jak na místě, tak informačně. Tyto stránky i naše stránky na Facebooku byly zřejmě jako jediné hasičské portály ukázány na České televizi v rámci ukázky kvalitního povodňového zpravodajství.

Pátek, 7. června 2013

S tím, jak opadá voda, přichází i nabídky pomoci. Důležitá je koordinace takových nabídek. Díky poklesu vody už sídlí obecní úřad v budově v Křešicích. Protipovodňový štáb se schází pravidelně každý den na velké poradě, v Zahořanech se bude budovat stanové městečko pro přijíždějící dobrovolníky, máme zřízený transparentní povodňový účet.

Voda z obce stále odtéká přirozenou cestou. Na víkend jsou předpovídány deště, i přesto začal úklid domů, ze kterých voda odtekla.

Sobota, 8. června 2013

Potřeba humanitární pomoci roste. Opakovaně jsme dnes žádali o aktuálně potřebný materiál prostřednictvím médií. V Zahořanech se dnes stavělo stanové městečko. I o tom informovala ČT.

Jen pro zajímavost, dnes se v obci vystřídali tři různí redaktoři České televize.

Neděle, 9. června 2013

V neděli jsme měli milou příležitost poděkovat jednomu ze štědrých dárců – obci Křenovice z jižní Moravy a jejím občanům. Kdyby to bylo možné, určitě bychom poděkovali osobně všem našim dárcům. To bohužel nejde a tak jim děkujeme alespoň prostřednictvím našich stránek. Děkujeme.

Pondělí, 10. června – Neděle, 16. června 2013

Průběh druhého týdne povodní už spočíval ryze v uklízecích pracích. Předpovědi, že se o víkend opět zvednou hladiny se nepotvrdily. Celý týden k nám jezdily jednotky hasičů, armády, dobrovolníci z organizace ADRA a další, kteří chtěli pomoc. V úterý byla dokonce odvolána evakuace obce. Celé mobilní protipovodňové hrazení bylo opět rozebráno a uklizeno do areálu firmy Schoeller. Originální kontejnery bohužel utrpěly při záplavách škody a nelze do nich hrazení vrátit.

Úklid probíhal ve všech částech obce. Odčerpávali se laguny v níže položených oblastech. Jako poslední odtekl i Blatenský potok.

Úterý, 25. června – Úterý, 9. července 2013

V úterý 25. června nás opět dostihly vydatné deště a kvůli stále nasáklé půdě se opět vylily řeky ze svých koryt. Pro jistotu jsme opět postavili mobilní hrazení, i když bylo jisté, že tentokrát nás voda neohrozí. Několik dní jsme přečerpávali potok zpět do Labe, ale jinak nás druhá vlna více nezaměstnala.

Po opadnutí vody k nám najeli stroje a začaly vyměňovat asfaltový povrch na krajské komunikaci od Třeboutic až po Nučnice a dále v ulici Nádražní.

Zdroje, které nás v průběhu povodní informovaly

Prameny, ze kterých pochází informace, které jsme v průběhu povodní přinášely:

Přidal Milan Pála v sobotu 1. června 2013 ve 22.56:23.

Přiložené soubory k této aktualitě

Obrázek -
hasici-pomoc-povodne-2013.png, otevřít!
  • Velikost 701,14 KB, počet stáhnutí: 0
  • Přidáno v neděli 16. června 2013 ve 12.11:41

Fotografie k této aktualitě

Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka
Fotka

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět na začátek stránky ↑